hi harini aku nak share dekat korang cara mudah masak kerabu megi. dua minggu lepas aku teringin nak makan kerabu megi tp memandangkan kat kawasan rumah aku tak jumpa org yang jual maka terhasil lah home made kerabu megi by chef shipa wahh gittew!!! mudah je nak buat kerabu megi ni sebenarnya dan tak memerlukan modal yang besar pun.
bahan - bahan :
1. megi siam brand serda (aku beli kat thailand)
2. limau nipis - 2 biji (ikut tekakak korang, nak masam tambah limau lg)
3. tomato besar - sebiji pun dah cukup
4. sayur sawi - (optional)
5. udang - 3 ekor (optional)
4. sotong - 2 ekor (optional)
5. fish ball - tak ingat letak brp ketul hahaha
6. kicap sotong - (optional)
bahan-bahan dkt atas ni yg mana kena potong tolong potong siap2 ye.
cara - cara :
1. rebus udang,fishball,sotong sampai masak. sayur sawi celur sekejap je sebelum matikan api. kemudian tos kan semua bahan ni. (bahan A)
2. rebus megi. kalau da lembut tutup api dan tos kan. tuang je semua perencah megi dlm mangkuk
3. perah limau nipis dalam mangkuk
4. masukkan semua bahan A dlm mangkuk yg dah ada perencah megi, masukkan megi, tomato dan tuang sikit je kicap sotong kemudian gaul semua bahan2 ni.
and tadaaaaa.... dah siap!
hehehe mudahkan? selamat mencuba 😉
No comments:
Post a Comment